gratisjehuisverkopen

Schoorsteenveger Terneuzen

Schoorsteenveger Terneuzen

Alle huizen die een schoorsteen hebben en daar door middel van een open haard of houtkachel gebruik van maken moeten eens per jaar hun schoorsteen laten reinigen. Dat gebeurt door een schoorsteenreiniger, een zeer oud beroep dat ook wel bekend is onder de naam schoorsteenveger. Een schoorsteenveger Terneuzen reinigt de binnenkant van jouw schoorsteen en zorgt ervoor dat deze niet verstopt raakt of vatbaar is voor brand. Een zeer belangrijk beroep dus.

Schoorsteenveger

Het beroep van de schoorsteenveger is al heel oud. Het is afkomst uit de tijd van voor de industriële revolutie maar het beroep nam vooral na de industriële revolutie een enorme vlucht. Dat kwam natuurlijk omdat er veel meer met schoorstenen werd gewerkt, voornamelijk in fabrieken. Ook werden er vanaf die tijd veel hogere huizen gebouwd en veelal werden de rookkanalen van verschillende huizen samengebracht in een gezamenlijke schoorsteen. In die tijd was schoorsteenveger een gevaarlijk en ongezond beroep. Men moest in schoorstenen kruipen waar men veelal veel roet binnenkreeg. Hierdoor ontstond een grote kans op verstikkingen en huid- of longkanker. Er werden toentertijd ook vaak kinderen ingezet voor deze taak, omdat zij vanwege hun lengte gemakkelijker in de schoorsteen konden klimmen. Tegenwoordig is het beroep door middel van verschillende speciale instrumenten veiliger gemaakt.

Het belang van de schoorsteenveger

Het belang van een schoorsteenveger dient niet onderschat te worden. Jaarlijks vinden er zo’n 2000 schoorsteenbranden plaats in Nederland. Schoorsteenbranden kunnen gemakkelijk voorkomen worden door de inzet van een schoorsteenveger. Wanneer je over een houtkachel of een ouderwetse openhaard beschikt, komen er bij het gebruik daarvan deeltjes in het rookkanaal terecht. Dit zijn deeltjes die niet verbrand zijn, of die onverbrandbaar zijn, en deze deeltjes hechten zich vervolgens aan de wanden van de schoorsteen. Wanneer deze roetaanslag oploopt kan dit uiteindelijk een brandbare laag worden. Op het moment dat de kachel gestookt wordt kan de temperatuur flink oplopen en is de kans groot dat er daardoor een schoorsteenbrand ontstaat.

Wat kun je zelf doen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Wat kun je zelf doen om te zorgen dat je geen schoorsteenbrand krijgt? De eerste tip is natuurlijk: laat je schoorsteen eens per jaar reinigen door een schoorsteenveger. Daarnaast is het belangrijk om gebruik te maken van schoon en droog hout. Vochtig hout levert bij verbranding ontzettend veel roet op. Zorg dus dat het hout gekloofd is en op een droge plek wordt opgeslagen. Gebruik daarnaast geen hout dat andere elementen bevat zoals verfresten of hars. Dit levert immers ook een chemische verbranding op waardoor er extra kans is op deeltjes die niet verbranden en in de schoorsteen terecht komen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *